Gezondheid Gezondheid Kleur van de urine van konijnen
Afdrukken

De kleur van de urine

door Dana Krempels, (Ph.D.)1
Universiteit van Miami, Faculteit der Biologie
House Rabbit Society of Miami


 

Normale konijnenurine is doorgaans lichtgeel van kleur, maar door blootstelling aan de atmosfeer kunnen chemische verbindingen in de urine oxideren tot een donkergele, oranje, rode of zelfs donkerbruine kleur. Dit is niet ongewoon en wijst – op zichzelf – niet noodzakelijkerwijs op een gezondheidsprobleem. Bloed in de urine is meestal niet met het blote oog te zien, tenzij het bloed het gevolg is van een bloeding in de baarmoeder of een zeer ernstige aandoening. Bij de meeste apotheken kun je teststrips kopen waarmee je kunt vaststellen of er al dan niet bloed in de urine aanwezig is, maar de dierenarts is degene die het beste kan bepalen of de urine van een konijn normaal is.

 

Gezonde konijnen scheiden een teveel aan calciumkristallen uit via het niersysteem, wat de urine een kalkachtig of ondoorzichtig aspect kan geven. De urine droogt meestal op tot een wit, kalkachtig residu. Tenzij het residu dik en papperig is en de kleur van mosterdpoeder heeft, is alles normaal en is er geen sprake van “blaaszand”. 

 

Urine die direct bij het plassen al erg donker is, kan erop wijzen dat het konijn uitgedroogd is en meer water binnen moet krijgen, ofwel oraal of – in ernstige gevallen – door het subcutaan toedienen van Ringer-lactaatoplossing.

 

Lees hier meer over "urinebrand" en de verschillende oorzaken.

 

1 Vertaald door: L.S. Dekhuijzen, K.M. Stoeten-Verbeek en R.H.W. Stolwijk

 

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'