Aanschaf Waar koop je een konijn?
Afdrukken

Waar koop je een konijn?

Dierenwinkel

Je zult waarschijnlijk als eerste aan de dierenwinkel denken. Daar zie je vaak heel schattige babykonijntjes. Veel konijnen worden bij een dierenwinkel gekocht. Wat veel mensen niet weten is dat de konijnen uit de dierenwinkel vaak veel te jong bij de moeder zijn weggehaald. Dan zien ze er namelijk het schattigst uit en verkopen ze sneller. Omdat ze te vroeg zijn weggehaald hebben ze niet lang genoeg moedermelk gedronken en missen daarom belangrijke voedings- en afweerstoffen. Veel van deze konijntjes zijn al gestorven tijdens het vervoer naar de dierenwinkel of in de dierenwinkel zelf. Bij veel mensen die een konijn uit de dierenwinkel hebben gekocht sterft het diertje binnen een aantal maanden.

In veel dierenwinkels worden de dieren op erbarmelijke wijze gehouden. Ze zitten met veel dieren bij elkaar in veel te kleine glazen hokjes. Soms zelfs zonder water of hooi. Constant is er lawaai om hun heen van kwetterende vogeltjes tot blaffende honden en schreeuwende kinderen. De hele dag worden ze opgepakt, geaaid of betast.

En dan denk je dat het slecht is in de dierenwinkel, maar sommige broodfokkers houden ook totaal geen rekening met de waarde van het dier. Regelmatig hoor je op het nieuws dat de dierenbescherming honderden konijnen, cavia's, ratten en dergelijke in beslag heeft genomen omdat de fokker ze zeer slecht verzorgde. Vrouwtjes worden achter elkaar zwanger gemaakt en inteelt komt regelmatig voor. En dit allemaal omdat de fokker ze zo goedkoop mogelijk wil 'produceren'. Omdat die fokkers zo goedkoop zijn halen veel dierenwinkels daar hun konijnen en andere dieren.

Bovenstaande komt regelmatig voor, maar er zijn natuurlijk ook een handjevol goede dierenwinkels. Wanneer je ervoor kiest om je konijn uit een dierenwinkel te halen, let dan goed op de omstandigheden waarin de konijnen worden gehouden. Zien ze er gezond en gelukkig uit? Hebben ze genoeg voer, schoon water en onbeperkt hooi? Vraag de verkoper ook eens waar de konijnen vandaan komen.
Denk eraan dat het heel moeilijk is te bepalen hoe groot een konijn zal worden. Veel konijnen worden als dwergkonijn verkocht, maar groeien uit tot konijnen van 3 a 4 kilo. Ook worden er veel fouten gemaakt met het bepalen van het geslacht, met alle gevolgen van dien...

Je kan een konijn uit een dierenwinkel kopen om hem te redden uit deze slechte omstandigheden. Dit lijkt slim, maar dat is het niet. Je hebt misschien 1 konijn gered, maar zolang mensen konijnen blijven kopen bij dierenwinkels worden er weer nieuwe in de winkel gezet. Wanneer niemand meer een konijn uit een dierenwinkel koopt, zullen er veel minder konijnen op een slechte manier worden gefokt en tentoongesteld in een winkel.

Zie je iets in een dierenwinkel wat niet door de beugel kan? Dien dan een klacht in bij de eigenaar van de winkel, én bel de Landelijke Inspectie Dienst van de dierenbescherming via 0900-2021210 (0,10 ct/min).

Asielen

tekeningEr is een overschot aan konijnen in Nederland en in veel andere westerse landen. Veel konijnen die impulsief worden gekocht, worden een paar maanden later weer op straat gezet omdat men er weer op uit is gekeken of omdat ze meer werk kosten dan men had gedacht. Ook worden er regelmatig konijnen in beslag genomen door de dierenbescherming.
Al deze dieren komen terecht in een asiel.

Het voordeel van een asiedier is dat je precies weet wat voor dier je zult krijgen. De verzorgers leren het dier kennen en kunnen er vaak van alles over vertellen. Als je een jong konijntje bij een dierenwinkel koopt weet je nooit welk karakter hij heeft of hoe groot hij wordt. Bij een asiel heb je vaak keus uit een heleboel konijnen. Dus naast het uiterlijk kan je een konijn ook op zijn karakter kiezen. Wil je een knuffelkonijn? Dat kan. Wil je een ondeugend konijn? Of heb je liever een konijn dat wat meer op zichzelf is? Alles kan!

Zoek je een maatje voor je konijn, maar ben je bang dat het niet klikt? Of is het konijn toch niet zo leuk als je dacht? Bij een asiel kan je het konijn altijd weer terugbrengen en eventueel omruilen voor een ander konijn.

Het is een misverstand dat er alleen oude konijnen in het asiel zitten. Er worden regelmatig ongewenste jonkies of zwangere vrouwtjes naar het asiel gebracht.

De opvang van een konijn in een asiel kost natuurlijk veel geld. Daarom vragen veel asielen een vast bedrag of een vrijwillige bijdrage voor het dier. Dit bedrag verschilt per asiel.
Veel asielen willen graag weten dat het konijn goed terecht komt. Hiervoor moet je dan een contractje tekenen waarin je zegt dat je het konijn goed zal verzorgen.

Een konijntje uit een nestje van vrienden of een andere fokker

Je kunt natuurlijk ook een konijn uit een nestje van vrienden of kennissen nemen of bij een fokker kopen. Dan weet je precies hoe oud hij is en hoe groot hij ongeveer zal worden.
Wacht wel tot het konijntje 8 weken oud is. Dan weet je zeker dat hij genoeg melk heeft gekregen en sterk genoeg is om van zijn moeder gescheiden te worden. Konijntjes die jonger bij de moeder zijn weggehaald zijn vaak wat zwakker en zullen eerder ziek worden.

Koop geen konijntjes bij mensen die regelmatig met konijnen fokken tenzij je echt een specifiek ras wilt. Fokkers dragen in grote mate bij aan het konijnenoverschot omdat ze vaak niet goed nakijken waar het dier terecht komt. Konijnen van zulke fokkers hebben daarom een grote kans om binnen een aantal maanden gedumpt te worden.

Een goede fokker houdt van zijn dieren en geeft ze alle aandacht en ruimte die ze nodig hebben. De hokken zijn schoon en bevatten vers hooi en schoon drinkwater. En bovenal, een goede fokker is geïnteresseerd waar en bij wie het konijn terecht komt en of er goed voor gezorgd wordt.

 

Illustratie: Puppit alias Jildou Zwamborn, copyright Puppit productions 2008

 

 
Reacties (1)
fokken
1 zondag 02 augustus 2009 17:14
Laura.
Ik had mijn Franse hangoor van een goede fokker. Ik mocht mijn voedster als ik wilde 1x bij de fokker laten dekken en heb ik gedaan 1 voedster zelf gehouden en de rest verkocht en voor even contact gehouden foto's opgestuurt gekregen en af en toe hoorde ik hoe het met ze ging. En langzaam verwaterde dat omdat ik wist dat ze het goed hadden.
x laura.

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'