Gezondheid Ziektes Diarree bij konijnen
Afdrukken E-mail

Diarree bij konijnen

Diarree kan vele oorzaken hebben. Diarree is het gemakkelijkst te behandelen als je die oorzaak weet. Behandel de oorzaak, en de diarree stopt vanzelf.

Dit artikel behandelt:

 

De oorzaken van dunne ontlasting bij babykonijnen

Te jong stoppen met moedermelk

Als het konijn met dunne ontlasting een baby is, hoe oud is het dan? Indien het jonger is dan acht weken en niet meer wordt gezoogd, is de dunne ontlasting misschien te wijten aan het feit dat het te jong is gespeend. Veel dierenwinkels verkopen (illegaal) konijnen die jonger zijn dan acht weken (sommige zijn pas vier weken oud!), omdat ze dan nog “schattig” zijn en klanten daardoor eerder zijn geneigd tot een impulsaankoop. Helaas zullen veel van deze baby’s bezwijken aan darmziekten.

In tegenstelling tot de meeste zoogdieren is het laatste deel van het darmkanaal bij babykonijnen steriel totdat ze vast voedsel gaan eten wanneer ze 3-4 weken oud zijn. In deze periode zijn hun ingewanden het kwetsbaarst en hebben baby’s moedermelk nodig die de zuurgraad verandert en essentiële antistoffen levert die ertoe bijdragen dat de baby zich geleidelijk aanpast aan de verandering in zijn darmmilieu. Zonder moedermelk is een babykonijn dat met vast voedsel begint heel vatbaar voor enteritis (een ontsteking van het darmslijmvlies), die diarree kan veroorzaken waardoor het konijn komt te overlijden.

Raadpleeg direct de dierenarts bij het eerste teken van dunne ontlasting bij een babykonijn! Behandeling van diarree bij baby konijnen zal waarschijnlijk onder andere bestaan uit het geven van een elektrolytenoplossing zoals Rehydration, subcutaan toedienen van vloeistof en het toedienen van orale probiotica. Poeder met lactobacillus acidophilus (GEEN yoghurt, waardoor het probleem kan verergeren) opgelost in schoon drinkwater en voorzichtig in de bek toegediend via een injectiespuit, lijkt bij te dragen aan het ontstaan van een gezond darmmilieu en kan zelfs de darmontsteking verminderen. Een minieme hoeveelheid van een product op kleibasis, kan ertoe bijdragen dat de ontlasting harder wordt en de cirkel wordt doorbroken.

Darmparasieten

Zoals eerder gezegd, komt coccidiose heel vaak voor in sommige gebieden en sommige dierenartsen zullen diarree bij een babykonijn dan ook gewoon behandelen als coccidiose, zelfs zonder ontlastingonderzoek.

 

De oorzaken van dunne ontlasting bij volwassen konijnen

Vetzucht 

Is het konijn dat zachte ontlasting aan zijn achterwerk heeft te dik? Zo ja, dan kunnen de blindedarmkeutels normaal zijn, maar omdat het konijn er niet bij kan wanneer ze worden geproduceerd, smeert het ze over zijn hele achterwerk. Hier zijn een vermindering van het aantal calorieën (eerste stap: stop met commerciële voeding in de vorm van korrels en met alle tussendoortjes die rijk zijn aan zetmeel en vervang ze door verse, geurige kruiden) en lichaamsbeweging vereist.

Artritis

Ook een konijn met degeneratieve gewrichtsproblemen in de ruggengraat, heupen of andere lichaamsdelen kan vaak niet gemakkelijk bij zijn blindedarmkeutels komen. Uiteindelijk gaat het konijn in een paar keutels zitten en drukt ze plat tegen zijn vacht. Artritis kan worden behandeld door de dierenarts, die een niet-steroïde ontstekkingsremmer (afgekort NSAID) kan voorschrijven zoals  Metacam, Carprofen of Tolfedin, ook al gelden alle gebruikelijke waarschuwingen bij het gebruik van NSAID’s.

Een zetmeelrijk dieet

Konijnen eten, net als paarden en rundvee, uitsluitend planten. De ingewanden van een konijn hebben zich zo ontwikkeld dat deze dieren zich bijna uitsluitend met gras en kruiden voeden. Krijgt het konijn tussendoortjes die rijk zijn aan zetmeel zoals havervlokken, crackers, brood of snoep? Sommige konijnen met heel gevoelige ingewanden kunnen zelfs al dunne blindedarmkeutels krijgen van commerciële korrels. Fruit kan voor konijnen te veel van het goede zijn, hoe gezond het ook is voor mensen. Het hoge suiker- en zetmeelgehalte in vruchten uit de fruitschaal maakt dat ze te zwaar zijn voor een konijn, behalve zo nu en dan als heel klein tussendoortje. Een teveel aan verteerbaar zetmeel in de voeding is een van de meest voorkomende oorzaken van dunne blindedarmkeutels bij konijnen die als huisdier worden gehouden.

Te weinig vezels in de voeding

Jemoet een konijn onbeperkte hoeveelheden hooi, zoals timothee, dravik, tarwe of haver voeren. Geef in geen geval alfalfa, want dit bevat veel meer calorieën en eiwit dan goed is voor de gezondheid van een konijn. Als een konijn geen onbeperkte hoeveelheden hooi krijgt om de hele dag door op te knabbelen, dan kunnen de spieren van de ingewanden verslappen en wordt de normale peristaltiek (spierbewegingen waardoor voedsel door de darm wordt voortgestuwd) traag. Hierdoor wordt de voedselpassage door de blindedarm te traag om de aanwezige bacteriën goed “door te kunnen spoelen”, met een mogelijke verstoring van de darmflora in de blindedarm tot gevolg. Het hoge gehalte aan vezels in hooi draagt er ook toe bij dat het zetmeel van andere voedingsmiddelen wordt “verdund” en levert een bijdrage aan een gezond darmmilieu. Om dunne ontlasting te voorkomen en te genezen, is het erg belangrijk om het konijn een gezonde en gevarieerde voeding te geven.

Verborgen gezondheidsproblemen

Als een konijn ziek is, pijn heeft of onder stress staat, is vertraging van de normale peristaltische bewegingen van de darmen de meest voorkomende fysiologische reactie. Deze vertraging heeft een verstoring van de darmflora in de blindedarm tot gevolg met alle bijkomende problemen in de vorm van dunne ontlasting en een mogelijke ontsteking van het darmslijmvlies (enteritis).

Een aantal van de meest voorkomende oorzaken van een vertraging van de darmperistaltiek (en derhalve een verstoring van de darmflora in de blindedarm) bij konijnen is ondermeer:

Alle bovenstaande aandoeningen moeten worden gediagnosticeerd en behandeld door een dierenarts die bekend is met zulke problemen en weet hoe hij of zij ermee moet omgaan. De beste manier om de dunne ontlasting aan te pakken, is om iets te doen aan het onderliggende gezondheidsprobleem, zelfs als dat betekent dat de dierenarts bloed moet afnemen voor een volledige serum/plasmabepalingen een volledig bloedbeeld of een monster moet nemen van geïnfecteerd materiaal voor een kweek en resistentiebepaling.

Als het onderliggende probleem eenmaal is behandeld, verdwijnt de dunne ontlasting meestal vanzelf.

 

De verzorging van een konijn met diarree 

Als je konijn nog gewoon eet en drinkt, vrolijk en nieuwsgierig is, kun je diarree makkelijk zelf proberen te behandelen. Vermoed je een ernstig onderliggend probleem en gedraagt je konijn zich echt ziek, ga dan meteen naar een dierenarts. 

voorkom uitdroging met een elektrolytenoplossing

Door diarree kan je konijn uitdrogen, zorg ervoor dat hij voldoende vocht binnenkrijgt. Elektrolyten kunnen helpen bij uitdroging. Met elektrolyten vul je de glucose en mineralen weer aan. Een goede elektrolytenoplossing voor dieren is Rehydration. Ook  Protexin Bio-Lapis is een goed middel voor konijnen.

Stop tijdelijk met het geven van groenvoer. Stap voor een dag over op hooi en water.  Vind je dit te drastisch, geef dan minder biks en geef je konijn hooithee in plaats van water. Hooithee maak je door een flinke pluk hooi in een maatbeker te doen en daaroverheen kokend water te schenken. Als dit is afgekoeld, geef het dan aan je konijn. Konijnen vinden het vaak erg lekker.

De diarree kan veroorzaakt zijn door een verstoring in de darmflora. Protexin Bio-Lapis is een middel dat deze darmflora weer herstelt. Het poeder bevat 9 soorten goede bacteriën die in de darmen strijden tegen de slechtere bacteriën die de diaree veroorzaken. Ook bevat het elektrolyten tegen uitdroging en vitamines en mineralen. Geef minimaal 5 dagen lang een zakje per konijn per dag. Protexin Bio-lapis is o.a. te koop in de webshop van Melk voor Dieren.

Help je konijn met warmte

Ook verliest je konijn veel warmte. Wees er zeker van dat hij het niet koud heeft. Gebruik een SnuggleSafe of kruik, die je in een handdoek rolt en tegen je konijn aanlegt of zet de kachel wat hoger.

Zorg ook voor (extra) goede hygiëne. Verschoon de bak wat vaker en houdt ongedierte buiten! Veel vliegen leggen graag hun eitjes in de ontlasting die in de vacht van je konijn zit gekleefd. Uit deze eitjes komen maden en deze eten zich een weg naar binnen, in je konijn. Je konijn kan hier zeer ernstig ziek van worden. Horren en vliegengordijnen zijn ook zeker geen overbodige luxe. [lees ook het artikel over parasieten en ander ongedierte]

Heeft je konijn, na een paar dagen nog steeds diarree, ga dan naar de dierenarts en breng als het even kan wat uitwerpselen mee, zodat die onderzocht kunnen worden.

 
Reacties (3)
Diarree
3 dinsdag 15 oktober 2013 10:03
Silvia S
Ik lees dat je bij diarree je konijn 1 dag alleen maar water en hooi moet geven, ons konijn lust echter geen hooi, hij eet het iig niet, wat moet je dan doen?
diaree
2 zaterdag 26 januari 2013 18:22
wouter C.
mij konijn heeft diarree ik geef hem al minder mengelling en heeft het nog steeds het is al een paar dagen wat moet ik doen, en nog iets is dit besmetelijk voor mijn andere konijnen. alvast bedankt
de verzorging van een konijn met diarree
1 dinsdag 29 mei 2012 21:34
Anne Meerman
Ik geef mijn konijn altijd kamille thee als hij diarree heeft is dat goed voor mijn konijn?

REACTIE St. de Hoge Hoed: Kamillethee kan geen kwaad. Hooithee is ook erg lekker voor konijnen en helpt vaak goed bij diarree.

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'