Gezondheid Ziektes Gebitsproblemen
Afdrukken

Gebitsproblemen bij konijnen

"Mijn konijn is niet ziek, maar wil niet eten".

Omdat de tanden en kiezen van een konijn altijd doorgroeien is het van belang dat de stand hiervan juist is. Als de tanden en

te lange en scheefgegroeide tanden (Copyright Drs. P. Remeeus)

/of kiezen niet recht op elkaar staan, dan kan het slijtingsproces onjuist verlopen. Als gevolg van een verkeerde stand van de kaak of het gebit kunnen de tanden en kiezen doorgroeien. Dit kan bij jonge dieren voorkomen, maar ook bij oudere die er voorheen nooit last van hebben gehad.

Een gevolg van te lange tanden en/of haken aan de kiezen is dat het konijn minder zal gaan eten. Eerst zal je dat weinig opvallen, omdat konijnen sterren zijn in het verbergen van hun pijn. Het zal lijken alsof je konijn eet, terwijl het er alleen maar mee speelt. Uiteindelijk, als je er niet op tijd bij bent, zal je konijn stoppen met eten. Simpelweg omdat het niet meer mogelijk is, al dan niet vanwege de pijn. Als een konijn een periode langer dan 12 tot 24 uur niet eet dan kan de situatie kritiek worden en heb je kans dat je konijn in stasis raakt. [lees hier meer over stasis]
dit konijn heeft veel te lange tanden en had al lang naar de dierenarts gemoeten.Het kan ook zijn dat het je is opgevallen dat je konijn kwijlt, ook dit is een symptoom. Ook kan het zijn dat, ondanks de juiste voeding, je konijn telkens weer aan de diarree raakt, ook dit kan een symptoom zijn. Door de te lange tanden en eventuele haken aan de kiezen kunnen er verwondingen en abcessen in de bek ontstaan.

Stel je bent naar de dierenarts geweest en samen zijn jullie tot de conclusie gekomen dat je konijn te lange tanden heeft. Wat nu?

Er zijn een aantal mogelijkheden:

  1. Regelmatig (ongeveer elke drie weken) naar de dieren(tand)arts gaan om de tanden te laten slijpen. Een nadeel hiervan is dat het een zeer stressvolle ervaring is voor je konijn. Het is ook een pijnlijke ervaring voor je portemonnee.
  2. Atijdens de operatie is de boventand eruit gehaald. Hier zie je waar hij heeft gezeten. (Copyright Drs. P. Remeeus)ls je merkt dat je konijn het echt heel stressvol vindt om telkens weer de tanden te laten knippen en/of slijpen, kan je besluiten om de tanden te laten verwijderen. Het is een grote ingreep, die niet altijd lukt. Het kan zijn dat er per ongeluk nog iets van een stukje tand in de bek achterblijft, waardoor er een tand terugkomt. Het is een dure ingreep, dat ook wel wat risico's met zich mee brengt voor het konijn, een (gas-)narcose is nou eenmaal niet gezond. Ook zal het konijn zich, zeker in het begin, onzeker voelen omdat ze haar tanden mist.  [lees hier meer over tanden trekken (met foto's)]
  3. Mocht je het echt niet zien zitten, of ben je bang dat je de kwaliteit van het leven van je konijn afneemt, dan kan je altijd nog besluiten om hem of haar in te laten slapen. Verdiep je eerst eens in het karakter van het konijn voordat je deze radicale stap gaat nemen. Ze zien er schattig en kwetsbaar uit, ja, maar van binnen zijn het vechters!

Dierenarts of dierentandarts?

Tanden knippen en kiezen slijpen kan gewoon bij de dierenarts, maar er bestaan ook dierentandartsen. Zij hebben vaak meer ervaring met tandproblemen en tandoperaties.

Mocht je besloten hebben om de tanden te laten verwijderen, realiseer je dan dat de kans groot is dat je konijn ook last kan krijgen van haken aan de kiezen. Als dit het geval is, dan zal je weer dezelfde symptomen te zien krijgen (niet/weinig eten, diarree etc). Deze haken kunnen alleen worden verwijderd door middel van slijpen. Het beste voor het konijn is om deze in een lichte roes te brengen en dan met een slijptolletje de haken te verwijderen.

Zijn gebitsproblemen bij konijnen te voorkomen?

Helaas zijn gebitsproblemen niet te voorkomen, want ze komen vaak voort uit een verkeerde kaakstand. Een verkeerde kaakstand kan door een ongeluk ontstaan, maar meestal komt het door een erfelijke aandoening. Alhoewel je het niet kan voorkomen, kan je als verzorger wel een aantal dingen doen om het proces te vertragen. Een ding dat kan meespelen is de voeding. Konijnen hebben vezels nodig en goed voer waar ze veel op moeten kauwen. Hierdoor slijten de tanden en kiezen harder. Korrel voeding is het beste voor je konijn en uiteraard hooi, hooi en nog eens hooi. Het hooi moet van goede kwaliteit zijn en fris ruiken. Konijnen vinden het ook heerlijk om op wilgentakken te knabbelen en het is ook nog eens heel goed voor hun gebit.
Geef nooit een knaagsteen! Deze kunnen blaasproblemen veroorzaken doordat er teveel calcium in zit. [lees hier meer over knaagstenen]

Als blijkt dat je konijn problemen heeft met zijn of haar gebit, gebruik hem of haar dan nooit voor de fok. Want hun jongen zullen deze kwaal erven!!

 

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'