Gedrag Gedrag Algemeen Help! Mijn konijn eet papier!
Afdrukken

Help! Mijn konijn eet papier!

Oude kranten worden vaak gebruikt als onderlaag in de konijnenkooi. Het neemt de urine op en houdt de bodem van het hok schoon. Sommige konijnen vinden het heerlijk om met papier te spelen en vaak eten ze er ook van. Veel mensen vragen zich af of papier giftige stoffen bevat en of het eten van papier of karton schadelijk kan zijn voor een konijn.

Papier bestaat voornamelijk uit cellulose. Vroeger werd het papier gebleekt met Chloor, maar dat gebeurt tegenwoordig haast niet meer. Men gebruikt nu zuurstof om het papier te bleken.
Inkt is tegenwoordig ook niet meer zo schadelijk als vroeger. Tien jaar geleden bestond de inkt voornamelijk uit geraffineerde olie en gebruikte men zware metalen voor de kleur. Tegenwoordig is inkt veel milieuvriendelijker. De inkt is nu op basis van sojaolie en er worden veel minder giftige stoffen in gebruikt.

Onderstaande informatie komt uit humane toxicologieboeken. (Dit zijn boeken over de giftigheid van allerlei stoffen.) Deze boeken zijn eigenlijk alleen voor mensen, dus er wordt helaas niets over het effect op dieren in vermeld. Maar we kunnen aannemen dat wat voor mensen geldt ook voor dieren geldt.

Over het algemeen wordt het eten van krantenpapier beschreven als niet tot nauwelijks giftig. 'Vers' krantenpapier, wat net uit de drukpers komt kan nog wat oplosmiddelen bevatten, maar die zijn grotendeels verdampt voordat de krant op de mat valt. We mogen aannemen dat er slechts hele kleine hoeveelheden in de krant achterblijven en die hebben geen effect op het konijn.
Alhoewel krantenpapier niet giftig is, kan het wel verstopping, darmperforatie en loodvergiftiging veroorzaken. Maar dan moet je konijn wel heel veel papier per dag eten.

Sommige papieren voorwerpen, zoals tissuedozen, sigarettenpakjes en paperbackboeken, zijn behandeld met anti-schimmelmiddelen. Deze middelen bevatten kwik en kunnen dus een kwikvergiftiging veroorzaken.

Glossy papier van bijvoorbeeld tijdschriften wordt glimmend gemaakt door een vernislaag. Meestal wordt daar ethyl cellulose voor gebruikt. Ethyl cellulose kan leiden tot een papier 'bezoar'. Dit is een samengebalde massa in de maag. Een konijn kan niet overgeven en zijn maag-darmstelsel is zo gebouwd dat zo'n verstopping er maar moeilijk uit kan. Laat je konijn dus nooit van glossy papier eten.

Kortom, je konijn mag gewoon van krantenpapier en karton snoepen, dit kan weinig kwaad. Maar hou glanzend en ander bewerkt papier buiten bereik van je konijn.

 
Reacties (3)
celina
3 donderdag 09 mei 2013 10:59
guus
hoi celina

ik heb 5 dwergteddy's ze lopen gewoon los in huis op 1 na die heeft een reuze kooi voor haar alleen , wil gewoon niet aangehaald worden en heeft ruzie met de rest ,alles al geprobeerd ,ze heeft het gewoon best naar haar zin in haar eigen terretorium ,tis jammer maar ze heeft het best en das het belangrijks toch, tis soms niet anders ,sommige mensen zijn ook wat lieverd op zich zelf he . groetjes guus
band
2 maandag 04 maart 2013 12:01
celina
ik heb mijn konijnen nu al 4 jaar de ene pluisje is al aan me gewend maar wat ik ook doe blackie vertrouwt me maar niet wat moet ik doen
?
hoe oud?
1 zondag 12 augustus 2012 19:50
Zoe.ve
mijn konijntjes zij queezel en deezel en queezel is 9 weeken en deezel 7 weeken

kunnen ze nu ook al papier/karton knagen??

Groeten Zoë

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'