HOOI Afdrukken E-mail

Elk konijn moet de gehele dag beschikking hebben over hooi (en water natuurlijk). Hooi kun je nooit teveel geven en dik worden ze er ook niet van. Het is heel goed voor het gebit en de vezels stimuleren de darmen.

Er zijn verschillende soorten hooi in de handel. Het gewone hooi, hooi met brandnetel, hooi met pepermunt, hooi met paardebloemblad, weidehooi et cetera. Varieer lekker met deze soorten, het houdt je konijn alert!

Hooi moet groenig zijn, lekker ruiken en er moeten gedroogde planten, kruiden en bloemen inzitten. Ruikt het hooi muf, is het erg stoffig, bestaat het enkel uit gras of is het beschimmeld: geef dit dan niet! Je konijn kan hier ziek van worden. Zie je beestjes in het hooi, gooi het dan direct weg.

Valt het je op dat je konijn, ondanks de hoge kwaliteit van het hooi, telkens moet niezen als je het geeft, bevochtig het dan een beetje met wat water uit de plantenspuit. Je konijn kan ongestoord knabbelen!

Sommige konijnen eten liever stro dan hooi. Stro bevat veel minder goede voedingsstoffen dan hooi. Wanneer je konijn dus teveel van het stro snoept, kun je dat beter vervangen door een laag hooi.

 
Reacties (4)
Hoe droog ik gras voor uiteindelijke hooi&hoe sla ik mij gras op?
4 zondag 23 december 2012 18:39
Auke
Hallo,
Ik heb een vraag!
Ik kan gratis wei&land gras krijgen van een kennis
Maar hoe moet ik dit bewaren?
En hoe kan ik hooi maken?
Ik heb een kleine silo
Maar moet ik het gras dan in die silo doen en een zeil erover?
Of helemaal afdekken?
Wie kan mij helpen
Eigenlijk mij vraag hoe moet ik mij gras opslaan?of bewaren zodat ik het aan mij konijn kan geven?
En hoe moet ik het opslaan zodat ik goed eetbaar hooi krijg?

M.v.g auke
P.s sorry voor het lange bericht haha
Hooi-allergie
3 dinsdag 21 februari 2012 15:20
Suus
Mijn konijnijn zijn dol op hooi, daar zit het probleem niet in. Alleen ben ik zelf allergisch voor de schimmels die in het hooi zitten. Ik heb meerdere soorten uitgetest inmiddels, maar ik reageerde op alles. Zijn er schimmelvrije/schimmelarme hooisoorten? Of zijn er alternatieven? Ze leven nu op hartog compact gras en hooipellets. Is dat een goed dieet? (als biks krijgen ze supreme science selective, samen zo'n 30 gram, daarnaast krijgen ze verse/gedroogde kruiden en groente).

Alvast bedankt!

Groetjes, Suus.
reactie: hooiweigeraar
2 maandag 14 september 2009 06:21
Stichting de Hoge Hoed
Vers gras is net zo goed als hooi, maar in de winter wordt dat inderdaad lastig.
Je kunt er zelf hooi van maken door het gras te drogen. Misschien lust hij dat wel. Of probeer een ander merk hooi of desnoods stro.

Je kunt je konijn een beetje pesten met een sprietje hooi. Kietel er steeds mee in zijn gezicht. Veel konijnen reageren dan door het vervelende sprietje hooi op te eten.

Als het echt niet lukt kun je speciaal voer geven met extra vezels erin, zodat je konijn niets te kort komt. Bijvoorbeeld Supreme Selective.

Succes!
hooiweigeraar
1 zondag 13 september 2009 10:48
Mieke
Graag een paar tips, ik heb een tijdje geleden
een konijn geadopteerd van de kinderboerderij, het is
een heel braaf diertje maar hem wil geen hooi eten, de hoeveelheid korrels is ondertussen al flink teruggeschroeft, (hij krijgt nu 30 gram korrels per dag, vroeger op de kinderboerderij was dat onbeperkt en daar kreeg hij ook helemaal geen hooi) maar desondanks weigert hij nog altijd om hooi te eten,
vers gras eet hij wel maar enkel als hijzelf op de gazon zit, hoe valt dit op te lossen? De herfst staat
voor de deur dus het gras stopt met groeien.
Hij moet absoluut hooi leren eten maar hij wil niet.
Heeft er iemand dé tip?

alvast bedankt,

Mieke

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'