Huisvesting Konijnen in de winter
Afdrukken

Konijnen in de winter

Langzaam maar zeker merk je dat de dagen korter worden. De kachel gaat weer aan en de gordijnen gaan eerder dicht. De T-shirts maken plaats voor warme truien en dikke jassen. Behaaglijk zit je bij de open haard. Maar hoe zit dat met konijnen die buiten wonen? Moeten er voor hen ook aanpassingen komen?

Het antwoord hierop is betrekkelijk eenvoudig. Wij mensen hebben nogal eens de neiging om een konijn té goed te verzorgen. Zeker als wij het bijvoorbeeld zelf koud hebben. Dit is niet nodig. Konijnen zijn sterke dieren die zich goed kunnen aanpassen aan weersveranderingen, zoals extreme koude. In de herfst hebben ze een dikke vacht ontwikkeld met een hoog isolatiegehalte en vachtkussentjes onder hun pootjes om de kou niet door te laten dringen. Dit alles zorgt ervoor dat het totaal aan verlies van warmte wordt geminimaliseerd. Konijnen kunnen zelfs temperaturen tot -20 weerstaan!

Weersverandering en de rui

In de zomer is er ongeveer 18 uur daglicht, terwijl er in de winter maar 8 tot 9 uur licht is. Maar niet alleen de lichturen veranderen en worden zwakker, ook de temperatuur daalt behoorlijk. Het weer wordt anders. De wind waait harder en is koeler en de neerslag is kouder. Zodra deze veranderingen plaatsvinden, merk je dat het konijn meer in zijn hol zit, de regen en kou mijdend, terwijl de vacht losser wordt. De rui is begonnen. Het konijn laat zijn oude zomervacht los, zodat deze vervangen kan worden door een nieuwe, dikke vacht voor de winter. Een konijn kan op verschillende manieren ruien, maar meestal spreken we van twee manieren. Het konijn ruit diverse malen het gehele jaar door of hij heeft twee kortere ruiperiodes, meestal aan het einde van het jaar. Regelmatig het konijn kammen/borstelen helpt en voorkomt ook dat het konijn tijdens de vachtverzorging teveel haren binnenkrijgt.

Voeding

Een goede voeding is in de winter ook heel belangrijk, soms wel belangrijker dan in de zomer. Als eerste is goede voeding belangrijk voor een volle vacht en ten tweede kan er een goede vetlaag worden gemaakt, die kan helpen om de warmte te isoleren.

Naast droogvoer, zal het konijn in de ren ook eten van het gras en diverse planten. Helaas zijn dit vaak geen winterharde planten en sterven deze af. Goed hardvoer en veel hooi is dan ook van groot belang. Gras sterft meestal niet af, maar is vaak ver te zoeken. Het geven van extra groenvoer kan dan ook zeker geen kwaad.

Niet alleen hardvoer en hooi moeten aanwezig zijn, maar ook vers water. Zorg ervoor dat je konijn, ook in de winter, te allen tijde water kan drinken. Houd goed in de gaten of het water niet bevriest. Suiker of zout toevoegen in het water zorgt dat het water minder snel bevriest, maar het is absoluut niet gezond voor je konijn! Beter is het om de flesjes regelmatig te ontdooien en om bevriezing te voorkomen, kun je er een (thermo-)sok overheen doen. Zorg dat je minimaal 2 flesjes of bakjes hebt. Terwijl het ene staat te ontdooien kan je al het tweede flesje of bakje neerzetten.

Behuizing en plaatsing

Konijnen hebben geen verwarmde behuizing nodig. Ze leven prima in een goed onderhouden en goed geventileerde ren wanneer deze op een beschutte plaats in de tuin staat. Er moet bescherming geboden worden tegen tocht, wind en regen. Voordat de winter zijn intrede doet is het nodig het hok nog eenmaal te controleren op eventuele gebreken. Wees er zeker van dat de ren winterklaar is, zodat je konijn een goed verblijf heeft. Breng zonodig extra beschutting aan tegen weer en wind. Extra stro is zeker nodig, zodat het konijn zich hier lekker in kan nestelen.

Sommige konijnen vinden het leuk om tijdens hevige wind of sneeuwval gewoon buiten te blijven zitten. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. De vacht is hier goed tegen bestand. Wanneer het konijn het koud krijgt, zal het écht wel naar zijn behaaglijke hok gaan.

Vaak heeft men de neiging om tijdens de wintermaanden het konijn binnen te halen omdat men bang is dat het konijn het te koud heeft. Maar veel mensen realiseren zich niet dat het binnenshuis te warm is voor een konijn met een dikke wintervacht. Je kunt het konijn wel een plaats geven in de schuur of andere koele ruimte, mits er geen uitlaatgassen zijn. Ook is het erg belangrijk dat er een raam open kan voor ventilatie en dat het er niet donker is. Konijnen hebben ook behoefte aan daglicht!

Gezelschap

Als het mooi weer is, is het lekker om in de tuin te zitten en bezig te zijn met het konijn. Maar in de wintermaanden zit iedereen toch liever binnen en krijgt het konijn minder aandacht. Meestal krijgt het konijn één of twee maal per dag gezelschap wanneer het etenstijd is en daarmee houdt het op. Het konijn raakt gefrustreerd en zal deze frustratie uiten tegen zijn verzorger door te gaan bijten en grommen. Om dit gedrag te voorkomen is het beter om niet één maar twee konijnen te nemen. Konijnen zijn immers zeer sociale dieren die liever samen dan alleen zitten. Zet echter niet zomaar twee konijnen bij elkaar, dit kan uitlopen op gevechten van leven of dood. Hoe je konijnen aan elkaar kunt laten wennen staat op deze site onder het kopje "gedrag".

Ondanks dat je misschien twee of meer konijnen hebt, is de aandacht van jou ook heel belangrijk. Het is eenvoudig om aan de behoefte van een goede behuizing en goed voedsel te voldoen, maar ook geestelijke zorg is van groot belang. Weer of geen weer, maak tijd voor je konijn(en), zet je muts op, sjaal om en ga naar buiten. Laat je konijn(en) in de ren en ga samen lekker spelen. Beweging is niet alleen goed voor de mens…Verwen jezelf daarna met een kop warme choco om weer op temperatuur te komen ;-)

 
Reacties (15)
buiten
15 dinsdag 22 oktober 2013 14:02
mika
als je een konijn even naar binnen neemt en dan naar buiten dat kan toch geen kwaaad of wel
want ik krijg mischien ee konijn en wil graag die info weten en als ik hem in de schuur leg en je kan geen raampje openen of zo is dat dan erg??????? en ik krijg hem van iemand gratis maar hij is volgens mij al grooot en als ik hem dan heb moet hij dan nog wenen aan mij of gaat hij dan bijten??? en als me konijn dood gaat wat moet ik dan doen dan word ik heel verdrietig snik snik :( is de kans grooot????


groetjes: mika love bunnies
winter
14 vrijdag 04 oktober 2013 13:56
Sam Ramakers
Onze konijntjes zijn vorige winter dood gegaan. Het was 1 nacht -22. Iedereen zei, net als op deze site dat konijnen er tegen kunnen. Wij hebben een heel goed beschut groot hok met veel stro. Dit jaar gaan ze in de schuur voor korte tijd als het kouder dan 10 graden onder 0 wordt.
...........
13 woensdag 08 februari 2012 18:44
jolente
kan dat ? : dat als het drinken van je konijnen bevroren is dat zijn tocng er aan blijven aanplakken !!!Want ga ik elke avond naar het tuinhuis waar het konijntje zit en dan neem ik het drinken weg de volgende morgen zet ik het dan weer terug mag het drinken blijven staan ????
mijn komijn in de kou
12 woensdag 01 februari 2012 20:17
lobke
mijn konijn is in zijn eentje buiten in een houten hok, nu met deze kou kan dat.
Ik heb jute en een vlies deken om het hok gedaan kan dat of gaat hij
het te koud krijgen
lobke
konijn zonder wintervacht
11 maandag 30 januari 2012 13:40
annie
hoi mijn konijn heeft ee hele dunne wintervacht in de zomer was ie zelfs dikker en bij alle andere konijnen is de vacht ook dikker.
volgens mij heeft hij het ook gewoon koud! terwijl ik vel stro enzo erin doe.. maar mijn ouders zeggen dat is de natuur.., maar in de natuur gaan ze in een hol HELP!! ik wil niet dat hij ziek word ofzo!!
myn konijn
10 zaterdag 19 november 2011 17:13
pluisje
kan het zyn dat een konijn dat binnen staat slomer is in de winter dan in de zomer??
grtjes pluisje
extra voer
9 zaterdag 12 november 2011 08:43
voer
hoi ik heb 2 konijntjes van nog geen jaar oud,
zou ik meer voer/groenvoer kunnen geven?
zo ja hoeveel dan?
konijn op balkon
8 vrijdag 11 november 2011 05:27
Gea
Hallo,

Mijn konijn staat op het balkon, vorig jaar wel in de winter gekocht een kleintje en deze eerst binnen gehad en rond mei/juni buiten gezet in zijn nieuwe grote hok, dit ging prima. Nu inderdaad wel eng nu het weer wat kouder wordt, maar hij is veel liever buiten als binnen en heeft een goede vacht gecreëerd. Maar nu is mijn vraag mijn konijn loopt vaak nog binnen zo nu en dan hier staat een apart wc'tje voor hem hij loopt ook vaak op het balkon omdat hij graag buiten is, maar ik heb geen schoot konijn even aaien prima maar niet te lang. Maar is van binnen na buiten af en toe niet erg?

Groetjes Gea
deel 2
7 donderdag 10 november 2011 09:32
keesje
zou ik mijn konijn niet buiten laten. Zorg dat je voor je konijn een goed nachthok hebt bij de ren als je het buiten wilt laten en bij voorkeur een met 2 verdiepingen, zodat ze niet te dicht bij de grond zit. Als je konijn zelf een hol heeft gegraven zoals die van ons dan zit hij daar lekker warm.
konijnen in de winter, tips
6 donderdag 10 november 2011 09:27
keesje
Niet alle konijnen kunnen zomaar buiten blijven in de winter. Sommige konijnen zijn gewend om binnen te zijn en voor hen is het te koud buiten met -20 's nachts. Het is dus belangrijk dat je goed onderzoekt wat jou konijntje gewend is. Ook is het handig, als je je konijn in de winter buiten laat dat je een isolatie hoes koopt voor het hok. Dit beschermt je konijn beter tegen de kouwe wint. Het is afhankelijk van wat voor hok je hebt of je konijn goed beschermt is. Een konijn dat alleen in een ren loopt zou ik persoonlijk nooit buiten laten. Er zijn tamme konijnen overleden aan de vrieskou en zeker in een simpele ren
Reactie Dot
5 maandag 03 januari 2011 08:50
Nienke
Hallo Dot,

Ik zag je vraag over de aanschaf van een konijn in de winter en wilde daar even op reageren.

Het is niet verstandig om een konijn in de winter aan te schaffen. Zeker niet als je een schattig jong konijntje wilt, want die zijn nog niet bestand tegen de kou, omdat ze nog geen wintervacht hebben. Als je een volwassen konijn uit een asiel haalt (in asielen zitten een heleboel nijnen op een lief baasje te wachten!) dan zou je kunnen vragen of het konijn gewend is om buiten te zitten. Zo ja: dan kan het wel, maar anders zou je het konijn in een schuur of garage kunnen houden totdat de winter voorbij is.
Veel plezier met de aanschaf van je konijn!

Groetjes,
Nienke
reactie op: Ren
4 zaterdag 04 december 2010 17:50
Stichting de Hoge Hoed
Je kunt konijnen die altijd buiten gewend zijn 's winters gewoon buiten in de ren laten. Regen, wind of sneeuw maakt niets uit, zolang ze maar een goed beschut plekje hebben en/of zelf hun hok in kunnen.
ren
3 dinsdag 23 november 2010 07:29
caiyrock
ik heb 4 konijnen met een groot hok, ze hebben aparte rennen, kan ik ze dan in de winter gewoon in de ren laten lopen of moet ik de ren weg halen.
Een konijn aanschaffen in de winter
2 dinsdag 16 november 2010 18:04
Dot
Hallo ik heb een vraag!
Is het wel slim dat ik een konijn aanschaf in de winter wend mijn konijn dan of gaat hij dan dood
??
Ik zou het graag weten want dit vind ik belangrijk
xx Dot
....
1 maandag 21 december 2009 11:27
Sara
ik, Sara
was van plan om mijn konijnen binnen te zetten
maar voordat ik dat ging doen ging ik maar voor de zekerheid even kijken op google en toen ik dit hat gelezen heb ik het niet gedaan
maar ik heb nog een vraagje waar kon je die onvriezende konijnen flesjes of hoe het ook heet kopen want dat zou toch wel handig zijn en ik snapte het eigenlijk ook niet zo goed met die sok over het flesje maar ja
Groetjes Sara

Voeg uw reactie toe

Uw naam:
Uw e-mailadres:
Onderwerp:
Reactie:Copyright © 2002-2012 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'