home > aanschaf > ik wil een konijn

Ik wil een konijn........

.......maar wil het konijn mij???

Je wilt een konijn… maar wil het konijn jou eigenlijk wel?
Aangezien het konijn voor ieder onderdeel van zijn bestaan geheel afhankelijk van jou is, moet jij dat leven voor hem invullen en organiseren. Een hele taak! Weet je zeker dat je een konijn het volgende kunt bieden?

Tijd
Een konijn is van nature een sociaal dier, dat ongelukkig wordt in eenzaamheid. Je zult iedere dag tijd aan het konijn moeten besteden. Voor opvoeden, spelen, eten geven, verschonen, borstelen, knuffelen etc.
Ben je vaak overdag voor langere tijd van huis, zorg dan dat je konijn een kameraadje heeft. Maar let op, twee konijnen hebben ook twee keer zoveel verzorging nodig. Je zult bijvoorbeeld het hok vaker schoon moeten maken.
Als je vaak voor een paar dagen van huis bent, moet je geen konijn nemen.

Aandacht
Je moet je verdiepen in het wezen en gedrag van je konijn om te begrijpen waarom hij doet wat hij doet en waaraan hij behoefte heeft. Alleen dan kan je een goed contact met je konijn krijgen en hem de juiste opvoeding geven. Ook moet je zorgen voor activiteiten. Hij moet dagelijks vrij rond kunnen lopen en naast lichaamsbeweging heeft je konijn ook hersengymnastiek nodig.

Goede huisvesting
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken heeft een konijn veel ruimte nodig. Een konijnenhok is veel te klein om constant in te zitten. Hoe zou jij het vinden als jij dag in dag uit in een klein kamertje zou moeten zitten?
Omdat je konijn geregeld los moet kunnen lopen moet je die kamer(s) konijnveilig maken. Zowel voor jou, als jou konijn. Je zult alle kabels en loshangende snoeren weg moeten werken met bijvoorbeeld kabelgoten. Giftige planten en bloemboeketten moet je uit de buurt zetten voor konijnen. Veel konijnen vinden het leuk om op dingen te klimmen. Zorg dat ze niets waardevols om kunnen stoten.

Geld
Konijnen zijn relatief goedkope huisdieren in vergelijking met honden of katten, maar toch moet je dit punt niet licht opvatten.
Een konijn kost geld. Niet alleen de aanschaf, maar ook het hok, voer, speelgoed, inentingen, dierenartskosten, medicijnen, sterilisatie of castratie…
Dit kan oplopen tot honderden euro's per jaar.

Gezondheid
Niet alle dierenartsen hebben voldoende ervaring met konijnen. Een inenting of tanden knippen lukt vaak nog wel, maar bij ziekte is een ervaren dierenarts aan te raden. Het kan nodig zijn hiervoor een eind te reizen. Een konijn dient 2x per jaar ingeënt te worden tegen Myxomathose en 1x per jaar tegen RHD/VHS en dieren waarmee niet wordt gefokt kunnen het beste gesteriliseerd of gecastreerd worden.


Bent je er niet zeker van dat je een konijn dit alles kunt bieden: neem dan geen konijn!
Een konijn is een levend wezen, geen wegwerpartikel!

copyright © 2007 - Stichting 'de Hoge Hoed'