home > gedrag > katten en konijnen

Kan een konijn samenleven met een kat?

Hoe zeer we ook willen stimuleren dat dieren samenleven met soortgenootjes, het is niet altijd noodzakelijk. In sommige gevallen kan of wil een dier niet samenleven met een soortgenootje en zal er altijd stress en rivaliteit optreden. Dit soort dieren zijn vaak beter af met het gezelschap van een ander diersoort. Dit geldt niet alleen voor konijnen, maar ook voor katten. Er zijn katten die een grondige hekel aan andere katten hadden, maar die wel goed samen kunnen leven met konijnen.

Veel mensen denken dat katten en konijnen niet samen kunnen leven. Maar dat is niet waar. Een groot gedeelte van de konijnenliefhebbers heeft ook een kat, en dat gaat vaak prima samen.
In veel gevallen zullen het konijn en de kat niet veel contact met elkaar hebben, ze kijken naar elkaar en spelen misschien af en toe tikkertje. Maar soms hebben katten en konijnen ook echt veel contact met elkaar. Dan slapen ze tegen elkaar aan en doen ze alles samen.

Voordat je een kat en een konijn samen wil huisvesten moet je op een aantal dingen letten:

Als je een kat en een konijn samen wil laten leven, probeer het dan voorzichtig uit. Zet ze allebei in de kamer en kijk hoe ze op elkaar reageren. Laat ze in geen geval samen alleen in de kamer zonder toezicht. Laat ze eerst maar een paar minuten bij elkaar en bouw het langzaam op.
Als ze ruzie krijgen of elkaar slaan moet je ze weer uit elkaar halen. Maak gebruik van een plantenspuit (met een rechte straal) om het dier wat de fout in gaat te waarschuwen.

Dit artikel wordt nog verder uitgebreid. Tips en ervaringen over dit onderwerp kunt u sturen aan info@konijnenasiel.nl


 

copyright © 2007 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'