home > huisvesting > winter

Winterzorg voor konijnen

Langzaam maar zeker merk je dat de dagen korter worden. De kachel gaat weer aan en de gordijnen gaan eerder dicht. De T-shirts maken plaats voor warme truien en dikke jassen. Behaaglijk zit je bij de open haard. Maar hoe zit dat met konijnen die buiten wonen? Moeten er voor hen ook aanpassingen komen?

Het antwoord hierop is betrekkelijk eenvoudig. Wij mensen hebben nogal eens de neiging om een konijn té goed te verzorgen. Zeker als wij het bijvoorbeeld zelf koud hebben. Dit is niet nodig. Konijnen zijn sterke dieren die zich goed kunnen aanpassen aan weersveranderingen, zoals extreme koude. In de herfst hebben ze een dikke vacht ontwikkeld met een hoog isolatiegehalte en vachtkussentjes onder hun pootjes om de kou niet door te laten dringen. Dit alles zorgt ervoor dat het totaal aan verlies van warmte wordt geminimaliseerd. Konijnen kunnen zelfs temperaturen tot -20 weerstaan!

TIP:
Zieke konijnen kunnen hun lichaamstemperatuur vaak niet goed op peil houden. Haal zieke konijnen daarom altijd meteen naar binnen.

Weersverandering en de rui

In de zomer is er ongeveer 18 uur daglicht, terwijl er in de winter maar 8 tot 9 uur licht is. Maar niet alleen de lichturen veranderen en worden zwakker, ook de temperatuur daalt behoorlijk. Ook het weer wordt anders. De wind waait harder en is koeler en de neerslag is kouder. Zodra deze veranderingen plaatsvinden, merk je dat het konijn meer in zijn hol zit, de regen en kou mijdend, terwijl de vacht losser wordt. De rui is begonnen. Het konijn laat zijn oude zomervacht los, zodat deze vervangen kan worden door een nieuwe, dikke vacht voor de winter. Een konijn kan op verschillende manieren ruien, maar meestal spreken we van twee manieren. Het konijn ruit diverse malen het gehele jaar door of hij heeft twee kortere ruiperiodes, meestal aan het einde van het jaar. Regelmatig het konijn kammen/borstelen helpt en voorkomt ook dat het konijn tijdens de vachtverzorging teveel haren binnenkrijgt.


Voeding

Een goede voeding is in de winter ook heel belangrijk, soms wel belangrijker dan in de zomer. Als eerste is goede voeding belangrijk voor een volle vacht en ten tweede kan er een goede vetlaag worden gemaakt, die kan helpen om de warmte te isoleren.

Naast droogvoer, zal het konijn in de ren ook eten van het gras en diverse planten. Helaas zijn dit vaak geen winterharde planten en sterven deze af. Goed hardvoer en veel hooi is dan ook van groot belang. Gras sterft meestal niet af, maar is vaak ver te zoeken. Het geven van extra groenvoer kan dan ook zeker geen kwaad.

Niet alleen hardvoer en hooi moeten aanwezig zijn, maar ook vers water. Zorg ervoor dat je konijn, ook in de winter, te allen tijde water kan drinken. Houd goed in de gaten of het water niet bevriest. Suiker of zout toevoegen in het water zorgt dat het water minder snel bevriest, maar het is absoluut niet gezond voor je konijn! Beter is het om de flesjes regelmatig te ontdooien en om bevriezing te voorkomen, kun je er een (thermo-)sok overheen doen. Zorg dat je minimaal 2 flesjes of bakjes hebt. Terwijl het ene staat te ontdooien kan je al het tweede flesje of bakje neerzetten.

Behuizing en de plaats daarvan

Konijnen hebben geen verwarmde behuizing nodig. Ze leven prima in een goed onderhouden en goed geventileerde ren wanneer deze op een beschutte plaats in de tuin staat. Er moet bescherming geboden worden tegen tocht, wind en regen. Voordat de winter zijn intrede doet is het nodig het hok nog eenmaal te controleren op eventuele gebreken. Wees er zeker van dat de ren winterklaar is, zodat je konijn een goed verblijf heeft. Breng zonodig extra beschutting aan tegen weer en wind. Extra stro is zeker nodig, zodat het konijn zich hier lekker in kan nestelen.

Sommige konijnen vinden het leuk om tijdens hevige wind of sneeuwval gewoon buiten te blijven zitten. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. De vacht is hier goed tegen bestand. Wanneer het konijn het koud krijgt, zal het écht wel naar zijn behaaglijke hok gaan.

Vaak heeft men de neiging om tijdens de wintermaanden het konijn binnen te halen omdat men bang is dat het konijn het te koud heeft. Maar veel mensen realiseren zich niet dat het binnenshuis te warm is voor een konijn met een dikke wintervacht. Je kunt het konijn wel een plaats geven in de schuur of andere koele ruimte, mits er geen uitlaatgassen zijn. Ook is het erg belangrijk dat er een raam open kan voor ventilatie en dat het er niet donker is. Konijnen hebben ook behoefte aan daglicht!

Gezelschap

Als het mooi weer is, is het lekker om in de tuin te zitten en bezig te zijn met het konijn. Maar in de wintermaanden zit iedereen toch liever binnen en krijgt het konijn minder aandacht. Meestal krijgt het konijn één of twee maal per dag gezelschap wanneer het etenstijd is en daarmee houdt het op. Het konijn raakt gefrustreerd en zal deze frustratie uiten tegen zijn verzorger door te gaan bijten en grommen. Om dit gedrag te voorkomen is het beter om niet één maar twee konijnen te nemen. Konijnen zijn immers zeer sociale dieren die liever samen dan alleen zitten. Zet echter niet zomaar twee konijnen bij elkaar, dit kan uitlopen op gevechten van leven of dood. Hoe je konijnen aan elkaar kunt laten wennen staat op de site van dé Konijnenstichting onder het kopje "gedrag".

Ondanks dat je misschien twee of meer konijnen hebt, is de aandacht van jou ook heel belangrijk. Het is eenvoudig om aan de behoefte van een goede behuizing en goed voedsel te voldoen, maar ook geestelijke zorg is van groot belang. Weer of geen weer, maak tijd voor je konijn(en), zet je muts op, sjaal om en ga naar buiten. Laat je konijn(en) in de ren en ga samen lekker spelen. Beweging is niet alleen goed voor de mens…Verwen jezelf daarna met een kop warme choco om weer op temperatuur te komen ;-)

copyright © 2007 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'