home > verzorging > nagels knippen

Nagels knippen bij konijnen

Konijnennagels groeien net als bij mensen altijd door. In de natuur slijten die nagels bij het lopen graven, maar tamme konijnen hebben vaak niet genoeg mogelijkheden om hun nagels te slijten. De nagels worden te lang waardoor het konijn niet goed meer kan lopen of de nagels breken te kort af en gaan bloeden. Om dit te voorkomen zullen de nagels regelmatig moeten worden geknipt. Hoe vaak dit moet hang van een aantal dingen af zoals de ondergrond waarop het konijn loopt, hoe lang hij per dag uit zijn hok mag en hoe veel hij graaft.

de juiste lengteWanneer is een nagel te lang?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst iets over de nagels vertellen. Konijnennagels zijn rond en van binnen hol. Aan de basis van de nagel is deze holte gevuld met bloed en een zenuweind. Dit heet het 'leven'. Bij konijnen met witte nagels is dit leven goed te zien. Bij konijnen met donkere nagels kan je het alleen zien als je er een zaklantaarn achter houdt.

Een goede konijnennagel is een paar millimeter langer dan het leven. Een nagel die langer is zorgt ervoor dat het konijn niet meer prettig kan lopen en moet dus geknipt worden. Als je het leven niet (goed) kunt zien, kan je ook de haargrens aanhouden. Wanneer de nagels langer zijn dan de haren van de tenen moeten ze geknipt worden.

Benodigdheden
Allereerst heb je natuurlijk iets nodig om de nagels mee te knippen. Bij de dierenwinkel zijn verschillende soorten nagelschaartjes of nagelguillotines te koop. Ook bij de webshop van de Hoge Hoed kan je nagelschaartjes kopen.
Je kan ook een grote teennagelknipper voor mensen gebruiken. Het is moeilijk te zeggen wat het beste is, dat hangt af van wat jij het prettigst vind werken. Belangrijk is dat de knipper scherp is en de nagel goed afknipt zonder dat hij splijt.

Bij konijnen met donkere nagels kan een zaklantaarn goed van pas komen. Hiermee kan je het leven beter zien.

Verder is het handig om je konijn stevig in een handdoek te wikkelen en daar steeds 1 poot uit laat steken. Hierdoor zal je konijn rustiger blijven en kan je gemakkelijker de nagels knippen.

Wanneer je onervaren bent met het knippen, of het een beetje eng vind, is het handig als je met zijn tweeën bent. Eén houdt het konijn beet, en de ander knipt de nagels.

Nagels knippen
Hou het konijn en zijn poot goed beet. De voetzolen van een konijn zijn erg kietelig en het nagels knippen is een vreemd gevoel, dus je hebt kans dat hij zijn poot zal proberen terug te trekken.
Knip altijd een paar millimeter boven het leven. Als je het leven niet goed kunt zien kan je het beste de haargrens aanhouden. Wanneer je de juiste knipplaats hebt gevonden knip dan in één snelle beweging de nagel door.

Een konijn heeft aan zijn voorpoten 5 nagels. Vier aan de voorkant en nog eentje aan de onderkant van de voorpoot als een soort duimnagel.
Let op: aan de achterpoten heeft een konijn altijd maar 4 nagels.

Nagels knippen doet geen pijn, behalve als je in het leven knipt. Wanneer dat gebeurt komt er bloed uit de nagel. Dit is misschien even schrikken, maar op zich geen grote ramp. Ontsmet de wond met wat betadine en hou er een watje of gaasje tegenaan totdat het bloeden stopt. In het leven knippen is pijnlijk voor het konijn, dus probeer het zo veel mogelijk te voorkomen door eerst goed te kijken waar je knipt.

Bij een konijn met te lange nagels kunnen de nagels vergroeien. Ze gaan dan krom staan. Probeer zulke nagels zo kort mogelijk te knippen, maar let op het leven. Kromme nagels moeten goed bijgehouden worden omdat ze nog slechter afslijten dan normale nagels en er lastig zijn om op te lopen. Wanneer je een vergroeide nagel goed bijhoud, zal hij op den duur weer in een normale stand komen.

copyright © 2007 - Stichting Konijnenopvang 'de Hoge Hoed'